Ranska ja Italia

2017-18

Espoonlahden lukion ranskan ja italian opiskelijat lähteävät matkalla 10.-14.5.2018. Matkan vastuuopettajana toimivat Elina Ruuska ja Sirpa Sirviö-Kettunen, joilta voi kysyä tarkempia tietoja. Tässä matkan alustava ohjelma:

Helsinki – Nizza – Eze – Monaco- Genova – Torino – Milano

10.4. klo 8.05–10.25 Helsinki-Nizza

15.4. klo 19.00–22.55 Milano-Helsinki

Alustava ohjelma:

ti 10.4 lento Nizzaan, majoittuminen, tutustuminen ravintolakouluun (le lycée Paul Rogier) sekä oliiviöljyn valmistukseen (Moulin à l’huile Alziari) Nizzassa

ke 11.4 tutustuminen hajuveden valmistukseen Ezessä (Fragonard) sekä Monacoon, jossa mahdollisuus käydä merimuseossa

to 12.4 siirtyminen Genovan kautta Torinoon, jossa majoitumme Fiatin vanhaan tehtaaseen tehtyyn hotelliin. Genovassa tutustumme Italian suurimpaan satamakaupunkiin.

pe 13.4  Torinon yhteistyökoulussa opiskeluihin tutustumassa (Istituzione d’istruzione superiore Ada Gobetti Marchesini)

la 14.4 Torinoon tutustumista toisen yhteistyökoulun (Liceo Classico V. Gioberti) opettajan (Alessio Coletta) sekä opiskelijoiden johdolla, illalla siirtyminen Milanoon. Kierros Milanossa Italialaisen opettajan (Manolita Pellegrini) johdolla

su 15.4

Milanon Duomo ja keskusta,  lento kotiin

 

2016-17

Espoonlahden lukion ranskan opiskelijat tekivät keväällä 2017 ranskan ja maantieteen opintomatkan Nizzaan Elina Ruuskan (ranska) ja Sirpa Sirviön (maantiede) johdolla. Kurssiin kuuluu alustavia tehtäviä, jotka tehdään jo etukäteen Suomessa sekä Nizzassa eri kohteissa. Tässä matkaraportti:

 

Edellisen kerran ranskan opiskelijat tekivät matkan Belgiaan ja Ranskaan toukokuussa 2016. Tässä matkaraportti:

20.4 – 23.4. 2017

Helsinki – Nizza – Antibes – Cannes – Nizza – Eze – Monaco – Nizza – Helsinki

 

      

 

Espoonlahden lukion ranskan opiskelijat tekivät huhtikuussa ranskan ja maantieteen opintomatkan Nizzaan Elina Ruuskan (ranska) ja Sirpa Sirviön (maantiede) johdolla. Kurssiin kuului alustavia tehtäviä, joita tehtiin ennen matkaa, matkan aikana sekä matkan jälkeen. Jokaiselle opiskelijalle tuli tehtäväksi päivittää lisäksi yhteistä blogiamme.

 

 

20.4

Lensimme aamulla Nizzaan ja tutustuimme hotellimme ympäristöön. Opiskelijat pääsivät heti lentokentällä tositoimiin, kun saivat ostaa bussilipun ja tilata ruokaa ranskaksi.

 

Lounaan jälkeen lähdimme paikallisjunalla kohti oliiviöljytehdasta (Moulin à l’huile Alziari), jossa meille oli varattu esittely ranskaksi. Tutustuimme oliiviöljyn valmistusprosessiin, saimme maistella eri oliiviöljyjä, oliiveja ja tapenadeja. Mylly sijaitsi kauempana keskustasta, joten pääsimme tutustumaan aitoon Nizzaan.

 

 

Palasimme paikallisbussilla Nizzan keskustaan. Pienen virkistäytymisen jälkeen suuntasimme Nizzan vanhaan keskustaan, ihailimme auringonlaskua ja tutustuimme Nizzan satamaan ja siellä söimme yhteisen ranskalaisen illallisen. Tilasimme muun muassa bouillabaissea ja Nizzan salaattia.

 

 

21.4   

Harjoittelimme aamulla junalipun ostoa ranskaksi ja matkasimme Antibes’een, jossa meille oli varattu esittely ranskalaisesta koulusysteemistä sekä kouluhistoriasta (Musée de l’école)  . Ranskalainen opettaja kertoi mielenkiintoisia asioita muun muassa kurinpidosta ja kasvatuksesta.

 

 

Lopuksi kiertelimme Antibes’n vanhassa kaupungissa ja tutustuimme torin antimiin.

Siirryimme iltapäivällä Cannes’iin, jossa aistimme filmifestivaalien glamouria.

 

 

Illalla kiersimme vielä Promenade des Anglais’lla, jossa edellisen vuoden terrrori-iskun tunnelma oli edelleen läsnä. Joka puolella oli tarkka vartiointi, joten meillä oli turvallinen olo.

 

 

22.4

 

Matkustimme aamulla paikallisbussilla pieneen Ezen vuoristokylään, jossa tutustuimme välimerelliseen kasvillisuuteen ja huimiin maisemiin. Meille oli varattu esittely ranskaksi hajuvesitehtaassa (Galimard) , jossa tutustuimme hajuveden valmistusprosessiin ja pääsimme valmistamaan jokainen oman hajuveden.

 

 

Ezestä matkasimme bussilla ja junalla Monacoon. Kiersimme ruhtinaskuntaa, tutustuimme palatsin ympäristöön sekä pääsimme seuraamaan paikallisia häitä. Merimuseossa (Musée océanographique de Monaco) ihastelimme merimaailmaa. Lopuksi suuntasimme kohti kasinoa ja glamouria Ferrarien saattelemina.

 

         

 

23.4

 

Lähtöpäivänä suuntasimme vielä torille tutustumaan hedelmiin ja vihanneksiin ja laajensimme ranskan sanavarastoamme. Torilta pystyi myös ostamaan tyypillisiä alueen tuotteita, kuten laventelia, saippuoita tai vaikka kukkakimpun kotiin tuliaisiksi. Viimeinen kohteemme oli modernin taiteen museo Musée de l’art moderne et contemporain, Mamac, jossa perehdyimme muun muassa Niki de Saint-Phallen ja Yves Kleinin teoksiin.

 

 

Sitten päästimme shoppaajat irti muutamaksi tunniksi Nizzan ostosparatiisiin.

Iltalennolla palasimme monta kokemusta rikkaampina Suomeen ja valmiina seuraavan aamun koulupäivään.

ESPOONLAHDEN LUKION OPINTOMATKA BELGIAAN JA RANSKAAN HUHTIKUUSSA  25.4 – 29.4.2016

Espoonlahden lukion ranskanopiskelijat tekivät opintomatkan ranskankieliseen Belgiaan (Mons ja Bryssel) sekä Ranskaan (Pariisi ja Lille), opettajien Elina Ruuskan ja  Sirpa Sirviön johdolla. Alla on suomenkielinen matkaraportti, lisäksi löydät matkan blogin täältä (suomeksi ja ranskaksi).

 

Maanantai 25.4

Otimme aamulennon Pariisiin ja harjoittelimme paikallisjunilla kulkemista. Löydettyämme hotellimme latinalaiskorttelista aloitimme kaupunkikierroksen Pariisin keskustassa. Emme menneet ensin tyypillisimpiin kohteisiin, vaan menimme tarkoituksella Pariisin moskeijaan, jossa pääsimme ihailemaan mosaiikkeja ja tutustumaan monikulttuuriseen Pariisiin. Moskeijalta otimme metron suoraan Champs Élysées’n päähän Riemukaarelle ja päästimme nuoret tutustumaan upeisiin liikkeisiin. Jatkoimme shoppailujen jälkeen Concorden aukiolle ja katsoimme luksusliikkeitä Rue de Rivoli -kadulla. Menimme Tuileries -puiston kautta Louvren lasipyramidille ja palasimme iltaruuan jälkeen hotellille. Kaikki pääsivät tilaamaan ranskaksi.

 

Tiistai 26.4

       Tiistaiaamun aloitimme kiipeämällä Notre Dameen ja ihailemalla Pariisin maisemia. Iltapäivällä pääsimme tutustumaan lakkoilevaan Ranskaan, sillä Pariisissa olikin junalakko. Pääsimme kuitenkin Lilleen, josta siirryimme Belgian puolelle Monsiin. Monsin Grand Placella meitä oli vastassa iloinen joukko belgialaisnuoria, jotka olivat valmiina majoittamaan opiskelijamme perheisiinsä kahdeksi yöksi. Oli kielikylvyn aika.

 

Keskiviikkona 27.4:

Vierailimme yhteistyökoulussamme (Athénée royal de Dour) sekä osallistuimme oppitunneille.        Opiskelijamme pääsivät mm. opettamaan suomea sekä oppivat itsekin muutaman sanan hollantia, jota opetetaan ranskankielisessä Belgiassa. Belgialaiset olivat valmistaneet meille lounaaksi herkkuja, joita nautimme kaikki yhdessä. Koulun rehtoritkin saapuivat paikalle. Pääsimme myös suunnittelemaan tulevaa yhteistyötä. Koulun jälkeen opiskelijat viettivät kukin vapaa-aikaa belgialaisperheensä kanssa.

Torstai 28.4:

Siirryimme Brysseliin ja heti juna-asemalla opiskelijamme pääsi näyttämään soittotaitojaan Midin asemalla. Yleisö hurmaantui täysin. Tutustuimme Brysselissä Grand Placeen sekä Manneken Pisiin.

Hiljennyimme myös Pörssin eteen, johon oli tuotu kukkia ja kynttilöitä kuukausi aiemmin iskuissa menehtyneiden muistoa kunnioittamaan. Kuljimme myös metrolla ja jäimme pois Malbecin asemalla, joka oli juuri saatu toimimaan. Siellä oli myös pysähtymisen paikka.

Parlamentissa pääsimme seuraamaan täysistuntoa, jonka jälkeen meppi Petri Sarvamaa kertoi meille Euroopan historiasta, EU:n synnystä, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta sekä keskustelimme tietenkin pakolaistilanteesta ja terrorismista. Hänen avustajansa muistutti myös, että EU:ssa on jo pula ranskantaitajista.

Iltapäivällä jatkoimme TGV:llä Pariisiin ja majoituimme taas tuttuun hotelliin. Luulimme menevämme hotellille nukkumaan, mutta kaikki halusivatkin vielä nousta Eiffel-torniin ja nähdä Pariisin iltavalaistuksessa. Siihen huipentui matkamme, jossa aikataulut olivat pitäneet lakoista ja sähkökatkoista huolimatta.

 

           Perjantai 29.4:

Menimme vielä Eiffeltornille ottamaan muutamia kuvia sekä kävelimme Branly-museon, Invalidikirkon sekä Rodinin museon ohi. Tutustuimme Orangerie-museossa Monet’n upeisiin lummemaalauksiin. Champs Elysées’ltä opiskelijat pääsivät suunnistamaan itsenäisesti hotellillemme, josta olikin sitten lähtö RER-junalla lentokentälle ja paluu iltalennolla kotiin.

 

                        Opintomatkan aikana opiskelijamme huomasivat, että on tärkeää osata muitakin kieliä kuin englantia. Vaikka suomalaisnuoret puhuvat hienosti englantia, muut eivät välttämättä puhukaan. Jos haluaa pärjätä maailmalla ja saada uusia tuttavuuksia, pelkkä englanti ei ehkä riitäkään. EU:ssakin meille korostettiin ranskan opiskelun tärkeyttä ja kuinka nykyään on pula ranskan taitajista.

 

Tässä viime vuoden matkan kuulumisia:

 

Espoonlahden lukion Belgian opintomatka 6.5. – 9.5.2015

4

 

Keskiviikko 6.5.2015

Lensimme aamulennolla Helsingistä Brysseliin kymmenen opiskelijan kanssa. Saavuttuamme Brysseliin, opiskelijat tilasivat lentokentällä välipalaa kahvilassa ranskaksi. Sitten matkustimme kentältä junalla Monsiin, joka on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2015. Juna-asemalta opiskelijat etsivät tietä hostellille mm. kysymällä neuvoa kolmen paikallisen poliisin partiolta, joka lopulta ystävällisesti saattoi meidät hostellille saakka.

Monsissa tutustuimme kulttuurivuoden kohteisiin, mm. maailmansotiin keskittyneeseen Mons Musee Memorialiin. Illalla tapasimme ystävyyskoulumme opettajia ja opiskelijoita yhteisen illanvieton merkeissä. Opiskelijamme löysivät heti yhteisen sävelen paikallisten opiskelijoiden kanssa.

5

6

Torstai 7.5.2015

Aloitimme päivän kattavalla kaupunkikierroksella ystävyyskoulumme opiskelijoiden kanssa. Tutustuimme kaupungin kulttuurikohteisiin ranskaksi paikallisten oppaiden kanssa. Söimme lounasta koululla ja vietimme koulupäivän seuraamalla oppitunteja sekä keskustelemalla kulttuurieroista ranskaksi. Belgialaiset olivat valmistelleet monenlaista ohjelmaa opiskelijoillemme, mm. esitelmiä ja vohveli- ja suklaamaistiaisia.

Illalla lähdimme junalla Brysseliin. Majoituttuamme hostelliin kävelimme Grand Placelle ihastelemaan upeaa iltavalaistusta.

Perjantai 8.5.2015

Aloitimme päivän tutustumalla Euroopan parlamenttiin. Siellä vierailu- ja seminaariyksikön tiedottaja Mari Tuominen esitteli meille EU:n historiaa ja nykypäivää sekä vei meidät tutustumaan istuntosaliin, jossa opiskelijat esittivät hänelle paljon mielenkiintoisia lisäkysymyksiä.

3

Lounaan jälkeen tapasimme koulumme vaihto-opiskelijan, joka on viettänyt tämän lukuvuoden Belgiassa. Opiskelijat pääsivät kuulemaan hänen ranskan kieltään sekä kokemuksia opiskelusta Belgiassa. Tutustuimme yhdessä mm. Brysselin museoihin sekä vierailimme Atomiumilla.

1

belgia2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauantai 9.5.2015

Vietimme Eurooppa-päivää Euroopan sydämessä. Vierailimme komissiossa, jonne oli vapaa pääsy Eurooppa-päivän kunniaksi. Tutustuimme siellä moniin esittelyihin ja mm. kääntäjien ja tulkkien työhön. Lopuksi opiskelijoilla oli vielä aikaa tehdä äitienpäiväostoksia ranskaksi. Sitten lähdimme iltalennolla kohti Helsinkiä. Laskeuduttuamme Helsinkiin opiskelijat olisivat olleet heti valmiita ottamaan jatkolennon vaikkapa Pariisiin! Mutta siitä lisää ensi vuonna…

Matkaterveisin

Elina Ruuska ja Elina Heikkilä