Vaihto-opiskelukokemuksia

Jyllassa opiskelee vuosittain useita vaihto-opiskelijoita, 2019-20 heitä on kuusi. Alla heidän esittelynsä sekä fiiliksiä Suomesta ja Jyllasta.

 

 

 

Kansainvälisestä Jyllasta lähdetään myös aktiivisesti vaihto-opiskelijoiksi, lue vaihdossa olleiden jyllalaisten blogeja seuraavista linkeistä.

 

Alina Konttas:

http://alina-nz.blogspot.fi/

 

Emilia Juvakka:

unelmavuosiusassa.blogspot.fi

 

Oona Sasse

oonasasse.blogspot.fi

 

Iiris Loukkola

woodstockcalling.blogspot.fi

 

Iris Kuuskoski

salutationsdetrois-rivieres.blogspot.fi

 

Salla Touhonen

http://www.explorius.fi/Blogs/USA/SallanVlogi/Vaihto-oppilaanHakupaketti

 

Emilia Myllymäki

http://exploringwitheepi.blogspot.fi/?m=1

 

Sofia Hägerström:

sofiaintheusa.blogspot.fi

 

Sonja Takalo:

Whatsuppmichigan.blogspot.com

 

Maria Först:

http://mariakarolinaa.blogspot.fi

 

Jutta Jokisen vaihtokuulumisia Las Vegasista:

 

Vaihto vuoteni on sujunut erittäin hyvin ja vaihtoon lähteminen on ollut yksi parhaista päätöksistä mitä olen tehnyt! Vietän vaihto vuottani Las Vegasissa. Kaupunki on todella ihana ja täällä on niin paljon näkemistä ja tekemistä. Sää on ollut hyvin erilainen verrattuna suomen säähän ja hellepäiviä on riittänyt. Host perheen kanssa ollaan jo käytä Californiassa ja Grand Canyonilla ja vielä on jäljellä Disneyland ja pari muuta matkaa Californiaan.

Vaihtareiden kuulumisia

Koulu henki on aivan mahtavaa täälä ja perjantai illat on ihana viettää koulun football peliä katsellessa ja kannustamassa omaa koulua. Koulu on muutenkin tosi iso osa elämää täällä ja oppilaat ovat innolla mukana koulun toiminnassa. Itse olin cross country joukkueessa syyslukukauden ja nyt olen koulun uinti joukkueessa sekä minulla on joka päivä tanssi tunti keskellä koulupäivää.

Yhdysvallat

Yhdysvallat

Homecoming tanssit ja muut high school kokemukset ovat tehneet vuodestani parhaan kouluvuoden ikinä ja olen saanut elää todellista jenkki unelmaa! Arki on paljon rennompaa täällä kuin suomessa ja vapaa-aikaa voi kuluttaa kavereiden kanssa sekä viikonloppusin Las Vegasin keskustassa. Juhlapyhiä vietetään täällä paljon isommin kuin suomessa ja on ollu hienoa, että olen saanut kokea kunnon Halloweenin ja Thanksgiving dayn.

Yhdysvallat

Paljon olen oppinut uutta ja kasvanut ihmisenä sekä englannin kieli on kehittynyt huomattavasti. Vielä on pari kuukautta jäljellä ja vaikka perhettä ja hyviä ystäviä kaipaakin niin ajatus siitä, että täältä pitää lähteä jonain päivänä ahdistaa hirveästi. Täältä olen saanut uuden perheen ja uudet ystävät.

Yhdysvallat

T:Jutta

 

Sonja Takalo Michiganista:

 

Vaihtovuoteni on tähän mennessä sujunut hienosti enkä ole katunut lähtöäni kertaakaan. Asun Bannisterissa, Michiganissa maatilalla keskellä ei-mitään. Maatilalla asuminen oli unelmani ja olenkin ajanut traktoria ja hengaillut lehmien kanssa. Tiesin, että jossain vaiheessa maatila -elämä saattaisi ärsyttää vähän, koska kaikki on niin kaukana verrattuna elämään Espoossa eikä voi vain lähteä viikoksi pois, mutta olen saanut tukea paljon muilta kouluni 26 vaihto-oppilaalta ja tykkään edelleen katsella hevosiamme ja lehmiämme huoneeni ikkunasta. Parasta on, kun meille syntyy uusia söpöjä vasikoita!

Yhdysvallat

Kolme parhainta ystävääni ovat Meksikosta, Sveitsistä ja Slovakiasta. On hassua, kuinka vaihtovuoden aikana tulee paljon nopeammin läheiseksi uusien ihmisten kanssa vieläpä täysin eri kulttuureista. Yritän parhaani mukaan olla ajattelematta sitä viimeistä päivää täällä Michiganissa, milloin pitää lähteä kotiin ja sanoa hyvästit. Olen varma kuitenkin, että menen vierailulle ainakin Slovakiaan ja Sveitsiin lukion jälkeen!

Yhdysvallat

Kuuden kuukauden sisällä olen käynyt New Yorkissa, jossa olin viisi päivää orientaatioleirillä. Kävin myös Cedar Point -huvipuistossa Ohiossa, jossa on maailman nopein vuoristorata. Ajelu kestää 17sekuntia, jonka aikana mennään 200km/h 90asteen kulmassa ylös ja alas! Vierailin myös amissi-perheen luona noin tunti kotoani viime marraskuussa. Kokemus oli silmiä avartava, koska heillä ei ole kännyköitä, autoja tms. ja tyttäret menevät naimisiin jo 15 vuotiaina eivätkä käy koulua enää sen jälkeen. Pari viikkoa sitten kävin Pohjois-Michiganissa, joka on suomalaisten asuttamaa aluetta, jonka huomasinkin pian saavuttuani – Finlandia University, suomenkieliset tiet (esimerkiksi Hallituskatu), kaksi suomalaista ravintolaa sekä paikallisten suomenkieliset sukunimet. Kukaan ei osannut puhua suomea, mutta tuntui, että olisin ollut kotona.

Yhdysvallat

Ensi lauantaina lähden Hawaiille, jossa tapaan neljä suomalaista ystävääni! Mahtavaa päästä puhumaan suomea ensimmäistä kertaa kunnolla :D. Olen kouluni ainoa vaihto-oppilas, jolla ei ole saman kielistä ystävää koulussa. Suomea pidän yllä kuitenkin puhumalla meidän eläimille suomeksi ? Ajatukseni ja uneni ovat jo lähes kokonaan englanniksi, mutta välillä saatan automaattisesti vastata suomeksi ystävilleni koulussa.

Koti-ikävä on iskenyt ainoastaan kerran todella pahasti noin viikon ajaksi ennen joulua. Ennen tätä vuotta en ymmärtänyt miltä koti-ikävä oikeasti tuntuu. Tein siitä vain pahemman syömällä Fazerin Sinistä ja kuuntelemalla suomalaista musiikkia. Olen onnellinen, että ikävä helpotti, kun puhuin muiden vaihto-oppilaiden kanssa, koska he jos ketkä ymmärsivät, miltä minusta tuntui. Suurinosa jenkeistä täällä ei ole koskaan lähtenyt ulos Michiganista, joten heidän oli vaikea ymmärtää ja samaistua meidän vaihto-oppilaiden tunteisiin ja kulttuurierojen aiheuttamiin ongelmiin.

Tasan neljän kuukauden päästä olen kotona. Tämä vuosi on mennyt aivan liian nopeasti. Vuosi on muuttanut minua avoimemmaksi, itsenäisemmäksi, monikulttuurisemmaksi sekä rakkaus ja arvostus Suomea ja meidän ilmaista yliopistoa ja terveydenhuoltoa kohtaan on kasvanut huimasti. Tiedän, etten ikinä tule unohtamaan high school jenkkifutis -pelejä, ystäviäni, joululomaa, jolloin uin 6-7 tuntia päivässä, maatila-elämää, matkoja ympäri Amerikkaa tai Powder Puff-jenkkifutispeliä, jossa me tytöt pelattiin ja pojat oli cheerleadereita.

 

Maria Förstin terveiset:

Moikka!

Hyvää kuuluu, kiireistä on ollut ja aika on menny tosi nopeesti! Kaiken näköstä on tullu tehtyä ja kohta me vaihtarit tullaankin jo takas. Oon saanu kokee paljon uutta ja saanu ihania uusia ystäviä. Hyvin on sujunut, mutta aina välillä on kyllä ikävä Suomea. Kyl tää kasvattaa ja opettaa näkemään asioita eritavalla ja myös arvostamaan asioita eritavalla.

Tässä liitteenä myös muutama kuva ?

Yhdysvallat

Yhdysvallat

Yhdysvallat

Ensi kouluvuotta odotellessa!

– Maria

 

Henrik Svärdin terveiset:

Olen ollut viime elokuusta asti vaihdossa Saksassa. Ennen lentokoneeseen hyppäämistä en tajunnut ollenkaan mitä olin tekemässä. Vuosi ulkomailla ilman kielitaitoa saksalaisen perheen luona, joiden kanssa olin vaihtanut vaan muutaman sähköpostin. Ennen vaihtoa en ollut lukenut saksaa enempää kuin kolme kurssia. Tuli todettua, että ulkomailla vieraan kielen parissa eläminen on kuitenkin paras tapa oppia uusi kieli, koska kielen kanssa on kokoajan tekemisissä. Ei mennyt kuin kuukausi tai pari niin pärjäsin jo pelkällä saksalla ja nyt kieli ei tuota enää ongelmia. Toisin kuin suomi. Silloin tällöin kun ei ole vähään aikaan suomalaisten kanssa viestitellyt niin suomen puhuminen tuntuu ihan oudolle ja sitä alkaa miettimään että onkohan tämä nyt oikein vai ei. Kerran unohdin mitä paistettu kananmuna on suomeksi. Piti lähettää kuva kotiväelle, että selvisi miksi sitä kutsutaan. Ei ollut ainoa suomalainen sana joka oli hukassa.

Uusi kulttuuri, uudet tavat, uusi kieli, uusi koulu, uusi ympäristö, uusia ihmisiä, uusia kokemuksia, uusi perhe, uusi minä.

Vaihtovuosi kasvattaa ihmistä persoonana. Olen kasvanut vanhemmaksi ja kerännyt ainutlaatuisia kokemuksia. Olen muuttunut hyväksyväisemmäksi ja ymmärrän paremmin erilaisuutta. Olen ymmärtänyt, että ulkomaalaista ei kannata pelätä. Olen tavannut vaihdon aikana ihmisiä joka puolelta maailmaa ja oppinut kaikenlaista uutta erilaisista kulttuureista. Olen tajunnut, että jos jotain haluaa tehdä, niin se vaan pitää tehdä eikä jäädä miettimään. Olen oppinut että voi olla niin onnellinen että on surullinen. Olen myös oppinut että voi olla itsestään ylpeä vaikkei olisikaan paras ja ettei tarvitse olla paras tunteakseen itsensä voittajaksi.

Vaihtovuosi on ainutkertainen ja unohtumaton. Käytä tilaisuus hyväksi, älä anna sukulaisten tai kavereiden päättää puolestasi. Jos harkitset vaihtoa, tee se! Tosiystävät odottaa kyllä sen yhden lyhyen vuoden Suomessa.